Posts in Foto
1572 MTB Challenge

I lördags fick jag tillfället att fotografera åt mountainbike tävlingen 1572 MTB Challenge tack vare min vän Mikael Grahn. Det var en rolig upplevelse att se sverigeeliten kämpa sig igenom loppet och med en spännande kamp på slutet.

Bröllop i Berga, Linköping - Fanny och Daniel

Nu har jag fotograferat mitt första bröllop med kombinerat dop, och även festen på kvällen fick jag vara med att dokumentera. Bröllopet och dopet hölls i Berga Kyrka, Linköping och efter bröllopet gick vi upp till Berga Minnespark för porträttbilder. Senare på eftermiddagen blev det middag och fest i Gamla Linköping.

En rolig utmaning som jag gärna gör igen, och ett stort tack till det vackra paret Fanny och Daniel samt deras underbara son Vincent för att jag fick föreviga eran dag, tack.

Simons bal

I lördags efter att man precis hann hem från Visby var det dags att ge sig av till ishallen och skolbalen för att se Simon dansa som John Travolta. Och efter dansen var det dags för dom att åka kanalbåt för vidare färd in till stan för fest.

Skönnarboleden i hagel och åska

Det började bra men gick ganska snabbt utför, och där stod man med genomblöta kläder och med hagel och åska som dundrande ner från en mörk himmel. Härligt.

Men det blev några bilder innan ovädret och när regnet och åskan dragit vidare så blev det helt fantastiska tillfällen för foto.

Ny i familjen

Fujifilm familjen har fått utökning, och en ganska stadig sådan. Vi passade på att åka ner till Bankeryd för att besöka utförsäljningen som Scandinavian Photo har och se om det fanns något av intresse, och redan efter bara några meter in i butiken såg jag en begagnad FUJINON XF50-140mm F2.8 R LM OIS WR som jag har haft ögonen på ett tag och idag var dagen den skulle få hamna i mina ägor. Efter det lilla jag har hunnit att testa så verkar det vara ett fantastiskt objektiv och jag antar att det börjar bli dags att sälja av mina Canon-prylar.

Här kommer några testbilder som jag tog på vägen hem när vi alla tre som åkt ner var alldeles för nyfikna på att testa våra nya objektiv, dom flesta bilderna är tagna vid f2.8 och med Fujifilm X-T20.

Gotland Dag 2 - Högklint och Ygne

Högklint

Söndag och sovmorgon, alldeles för trötta och med mulet väder med inslag av regn beslutade vi att sova ifatt och ta sovmorgon. På eftermiddagen åkte vi en kort tur till Högklint där vi endast stannade någon timme eftersom det inte fanns så många olika motiv att fotografera, men dom som fanns var vackra och med underbar utsikt både norrut mot Visby och söderut.

Ygne

Inga planer efter att vi varit på Högklint och vi tog fram telefonerna och letade efter något som var mer intressant på Gotlands sydkust och inte för långt från Högklint.

Vi kom fram till att en plats som hette Ygne som verkade lovande så vi packade ihop och satte oss i bilen och åkte på några små leriga vägar bort till Ygne.

Ygne är ett fiskeläger beläget några mil söder om Visby med stenstrand (som vanligt) och även där överföring av el sker mellan fastlandet och Gotland. Platsen är väldigt vacker med många sjöbodar, båtar och en liten flod som rinner ut i havet. Vädret var perfekt med en vacker solnedgång och några moln som reflekterade ljuset efter solens nedgång bakom horisonten. En magisk afton :) och kanske det blev någon bild för mycket...

Gotland Dag 1 - S:t Olofsholm, Lergravsviken och Furillen

S:t Olofsholm

Första dagen på Gotland startade tidigt på morgonen innan solen gick upp med en bilresa till S:t Olofsholm som ligger på de nordöstra delen av ön, i närheten av Slite.

Kallt, grått och blåsigt som f.. var inte den start vi önskade men ändå en härlig plats att besöka och kul att ha varit där och det kan vara värt att besöka igen när vädret är bättre, eller iallafall varmare.

Mer info om S:t Olofsholm hittar ni här:  http://www.guteinfo.com/?id=611

Lergravsviken

På eftermiddagen åkte vi ytterligare igen åt nordöst, lite längre denna gång och tog oss först till Lergravsviken ett av Gotlands största raukområden med bl.a. Lergravsporten och även ett mindre fiskeläger nedanför raukområdet.

Info om Lergravsviken

Furillen

Efter Lergravsviken fortsatte vi mot ön Furillen (Furilden) där det tidigare varit en kalkstensindustri men nu drivs det som hotell.

Lite otur med vädret även här med varierande ljus och färg och vi fick inte den härliga solnedgång som verkade vara på gång när vi var vid Lergravsviken, men vad gör det när det var ett så coolt och fotovänlig plats, som måste besökas igen.

Mer info om Furillen finns här: Hotellet  https://www.furillen.com/  Wikipedia

Fördelar med vinter

Vintern kan vara väldigt kall och otrevlig men samtidigt finns det några dagar som är helt fantastiska.
Jag hade inte planerat för foto i helgen eftersom jag var i Harge hela lördagen förra helgen, men när en vän hörde av sig i lördags och sa att han skulle ta en sväng ut till Råssnäs (Motala) och samtidigt visade sig äntligen solen så kunde jag inte säga nej och vi träffades för några timmar med fotograferande av is.
Just is är för mig något väldigt förändrande och nästan mystiskt och riktigt kul att fotografera Is till skillnad från mycket annat passar väldigt bra att fotografera på eftermiddagen i relativt starkt ljus, speciellt om man kan få en låg vinkel och låta ljuset passera genom isen kan det bli väldigt vackert.

Senare på lördagskvällen blev det en sväng till, först tillbaks till Råssnäs för att fotografera med den starka månen som ljuskälla, men jag hittade först inget bra motiv där månen lyste och när jag gick för att leta efter en plats så såg jag hur det sken som en aura runt månen som jag aldrig sett förut.

Eftersom det fortfarande var ett sken runt månen när jag åkte från Råssnäs så åkte jag ner till Motalabron för att se om jag kunde hitta en bra komposition tillsammans med bron.
Två timmar fick jag stå på Vätterns is och vänta på att månen skulle placera sig exakt bakom bron och få en symmetrisk bild med bron som förgrund.
En lyckad avslutning på en vacker vinterdag.

Glöm inte trycka på bilderna för att se hela bilden.

En vinterpromenad längs Varamon

En kall och vintrig promenad med kameran i Varamon blev det söndags, ljuset blir väldigt soft och behagligt en mulen vinterdag med mycket snö på marken.

Ridsport - det var ju riktigt kul

I helgen fick jag nöjet att fotografera min brorsdotter Emmy som kom på besök till Gottlösa för att delta i en hopptävling. En helt ny sak att fotografera och ett bra tillfälle att få testa mitt nya Canon 70-200 objektiv.

Grattis Emmy till en bra placering.