Posts in Prylar
Ny i familjen

Fujifilm familjen har fått utökning, och en ganska stadig sådan. Vi passade på att åka ner till Bankeryd för att besöka utförsäljningen som Scandinavian Photo har och se om det fanns något av intresse, och redan efter bara några meter in i butiken såg jag en begagnad FUJINON XF50-140mm F2.8 R LM OIS WR som jag har haft ögonen på ett tag och idag var dagen den skulle få hamna i mina ägor. Efter det lilla jag har hunnit att testa så verkar det vara ett fantastiskt objektiv och jag antar att det börjar bli dags att sälja av mina Canon-prylar.

Här kommer några testbilder som jag tog på vägen hem när vi alla tre som åkt ner var alldeles för nyfikna på att testa våra nya objektiv, dom flesta bilderna är tagna vid f2.8 och med Fujifilm X-T20.

Yay! Ny kamera!

Det blev en smidig liten Olympus OM-D E-M10 som får fungera som en vardagskamera och resekamera.

Har haft kameran i en vecka och testat den några gånger. Kul kamera att fota med och bra sökare där man ser hur bilden kommer att bli innan man tar den.

Det är svårt att få "bra" bilder mitt på dagen speciellt när man har mycket skugga och en ljus himmel men jag tycker det blev helt ok bilder och fotar man i Rå-format så finns det mycket man kan göra i efterhand med bilden för att jämna ut exponeringen. Eftersom största bländaren är f3.5 (eller f7 på fullformat) så ökas ISO eller så sjunker slutartiden fort när skymningen kommer.

Ställ gärna frågor i kommentarsfältet nedanför om ni vill veta något om kameran så ska jag svara så fort som möjligt.

Lite testbilder som jag tog under en dag när jag var ute och gick längs med Göta kanal, och en från kvällen. Redigerade i Lightroom.

Ha det gott / Mathias

Graderade Filter i Vadstena

Införskaffat ett  ND8 graderat gråfilter från Cokin och två färgade filter från Kina som jag testade häromdagen inne i Vadstena.

Filtren är av typen som man skjuter på plats i hållare och det är mycket bättre än skruvapå filter eftersom man kan bestämma hur långt toningen ska gå ner eller upp, och det går även bra att vrida på hållaren.

Cokinfiltret var helt ok, även om det var av plast och kändes väldigt skört, ska bli kul att testa fler gånger. Filtren från Kina var bra dom också, fast inte i samma klass som Cokin men bra med olika färger. 

Det är inte svårt att hitta något vackert att fotografera i Vadstena och man skulle kunna tillbringa många timmar vandrades i gränderna och längs med vätterns strand, men nu var jag där för att testa filtren och fick anpassa motiven efter det.

Ha det gott / Mathias

Ny kamera

Jag har sålt min Canon 50D som jag köpte för att ha som reserv och eftersom jag inte har använt den så mycket som jag trodde och istället köpte jag en kompaktkamera att ha som komplement till min FF (Canon 6D).Mina önskemål på en kompaktkamera var att det skulle finnas manuella inställningar (som t.ex. bländare och slutartid), skärm som går att vinkla och gärna RAW format och dels inte kosta mycket mer än vad jag fick för min gamla kamera.

Valet blev föll på en Panasonic Lumix DMC-TZ57, den har det jag önskade förutom RAW och till ett vettigt pris.

20x Optisk zoom - 16 Megapixels Högkänslig MOS-sensor - 180° fällbar skärm För självporträtt

SE ALLA SPECIFIKATIONER

Nu lämnar jag systemkameran hemma inför resan nästa vecka och tar med denna smidiga kamera istället :)

Var inne i Linköping igår och passade på att ta med och testa kameran för lite statsfoto och sedan blev det en sväng ner till Varamon och lite mer testade där.

Kameran startar upp fort och på bara 2-3 sek kan man ta ett kort, inställningar är lätta att justera och menysystemet går snabbt att bläddra igenom. Alla ändringar som man behöver göra ofta finns det direktknappar till som t.ex. exponeringkomp val av funktion (bländare, slutartid). Det finns snabbmenyer till alla andra funktioner som man vanligtvis behöver ändra.

Det ända som har stört mig hittills är att timerfunktion måste startas om på nytt efter varje kort, ISO 800 och högre blir rätt så mycket brus (förväntat), bildstabilisatorn känns inte riktigt på toppnivå och det kommer säkert att dyka upp mer problem desto mer jag använder kameran eller tvärtom så lär jag mig hur man får kameran att fungera som bäst.

Ställ gärna frågor i kommentarerna så ska jag försöka svara.

Testbilder direkt ur kamera:

Inbyggd panoramafunktion som av någon anledning gör bilderna mindre än normalt. Pano: 2672 × 720 Normalt: 4608 × 3456

Panasonic DMC-TZ57 Panorama testbild

Panasonic DMC-TZ57 Panorama testbild

Hitta lokal fotokonst

Hitta lokal fotokonst, beställ exklusiva prints och förgyll ditt hem med foton som betyder något för dig.

Printler

Den nyskapande marknadsplatsen för lokal fotokonst

Printler är en helt unik marknadsplats för att köpa lokal fotokonst av lokala fotografer. En plattform där digitalt möter analogt och där lokala bilder printas ut till fototavlor och fotoposters.

Printler har tagit det traditionella fotogalleriet in i en digital era, som gör det enkelt för fotografer att nå ut med sina bilder och för besökaren att hitta bilder som väcker minnen och känslor. Våra premiumprodukter printas endast i numrerade serier, medan våra posters finns i obegränsad upplaga.

"NY" kamera gammalt glas

Köpte en adapter från AliExpress för att kunna använda äldre manuella objektiv på digitalkameran, adaptern kom hem i fredags och i helgen packade jag med min Canon 50D och monterade ett Pentax 28mm 2.8 objektiv och ett Soligor 70 - 160 3.5 zoomobjektiv med macro och åkte till Borensberg och Medevi för att testa och se hur bilderna blev. Det var kul att det fungerade så pass bra som det gjorde och få använda manuella inställningar både på kamera och objektiv, men det var väldigt svårt att få fokus på ett större område trots jag använde så liten bländare som möjligt.

Ska fortsätta att testa någon kväll i veckan och se om jag gjorde något fel eller om det är något med kombinationen kamera/objektiv, har några fler objektiv att prova med :)

Soligor 70 - 160 3.5

Soligor 70 - 160 3.5

Soligor 70 - 160 3.5

Soligor 70 - 160 3.5

Soligor 70 - 160 3.5 Macro

Soligor 70 - 160 3.5 Macro

Pentax 28mm 2.8

Pentax 28mm 2.8

Pentax 28mm 2.8

Pentax 28mm 2.8

Nytt i väskan: Canon EOS 50D & Peak Design Slide

Tror att jag gjorde ett fynd när jag kom över denna Canon 50D för "endast" 1500kr, har tittat på Blocket lite till och från och när denna kamera dök upp så slog jag till direkt. Anledningen till att jag ville ha en kamera till är att jag vill ha en kamera med cropsensor och med hyfsat snabb serietagning, och en kamera som man kan slita och slänga med.

Har inte provat att fota så mycket än men här kommer några bilder. Bilderna är tagna i .jpg med lite efterbehandling i Lightroom.

Bilderna på biet är tagna med Canon EF 70 - 300 4 - 5.6 IS USM och dom andra är tagna med Canon EF 50mm 1.8 ll

Fick idag hem min beställning från Cyberphoto, en Peak Design Slide kamerarem

och sensorrengöring. Sensorrengöringen gick bra, här är före och efter bilderna.

fore-efter-sensor
fore-efter-sensor
Testrunda

Idag blev det en snabb tur ut i skogen för att testa nya kamerastativet köpt på AliExpress det ska vara ett kolfiberstativ och det är det säkert, men hur ser man skillnad på kolfiber och vanlig plast? Det väger 1.4 kg och är drygt 30 cm ihopfällt läge, hälften av vikten och längden av mitt Manfrottostativ. Det blev även test av det nya variabla ND-filtret, köpte ett DÖRR filterCyberphoto och kvaliteten känns inte riktigt lika bra som på det andra ND-filtret från DÖRR och det blev även lite missfärgningar på bilderna.

Bilden är tagen med DÖRR graderat ND-filter

bäck test nd-filter

bäck test nd-filter

Bilden under är tagen med DÖRR 10 stegs ND-filter & DÖRR graderat ND-filter, ingen efterbehandling.

varamon test dubbla nd-filter

varamon test dubbla nd-filter

Bilder från Tokanäset och test av ND filter

Ikväll har jag varit i Tokanäset båtklubb som ligger vid vättern och strax intill Lemunda. Åkte dit för att testa det ND-filter jag beställde förra veckan från Cyberphoto och jag gillar platsen, som tur var blåste det och var moln. För att vara första gången tyckte jag att det blev skapliga bilder och nästa inköp blir nog ett graderat ND-filter för att slippa minska skuggorna efterhand och oftast är det ju himlen som är ljusast.

 
Test av den nya utrustningen

Idag har jag varit i Linköping och införskaffat ett nytt stativ, det blev ett Manfrotto 290 med kulled. Tog med min nya kamera Canon EOS 6D och tog några testbilder med mitt 50mm objektiv. På kvällen åkte jag för att testa stativet och kameran, jag åkte ner till Råssnäsudden och satte upp läger där och inväntade solnedgången. Stativet fungerande mycket bra och kameran höll självklart hög standard.

Foto, PrylarMathias Kilman
Medan man väntar på solen

Kan man ju alltid drömma om nya prylar och sätta ihop en liten önskelista :-) En 100 - 400 telezoom för sport och djurliv

http://explore-lenses.usa.canon.com/ef_100-400mm_f4.5-5.6l_is_usm.html

Ett fast ljusstarkt 35mm objektiv så man kan smyga runt inne i städer och fota

http://explore-lenses.usa.canon.com/ef_35mm_f2_is_usm.html

Och det som ligger först på min önskelista är ett vidvinkelobjektiv för att kunna få med hela landskapet

http://explore-lenses.usa.canon.com/ef_16-35mm_f4l_is_usm.html

Och all detta ska givetvis sitta fast på en kamera, gärna en 5D mark lll eller om man drömmer en 5Ds

http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5d_mark_iiiiii

http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5ds

 

Ja ja det är ju härligt att få drömma, kanske får köpa en trisslott imorgon....

PrylarMathias Kilman
Det kom paket från Kina...

Idag dök det upp 2 avier i brevlådan på saker som jag beställde från Kina innan jul :) En fjärrkontroll, ett batterigrepp och en fotoväska.

Jag beställde allt från Aliexpress för en bråkdel av summan det skulle kostat att beställa från Sverige, och produkter som detta tycker jag är bra exempel som man kan beställa direkt från Kina.

Batterigreppet på Aliexpress

Fjärrkontrollen på Aliexpress

Ryggsäcken på Aliexpress