Posts in Vandring
Skönnarboleden i hagel och åska

Det började bra men gick ganska snabbt utför, och där stod man med genomblöta kläder och med hagel och åska som dundrande ner från en mörk himmel. Härligt.

Men det blev några bilder innan ovädret och när regnet och åskan dragit vidare så blev det helt fantastiska tillfällen för foto.

Paddling i Tiveden
Fågelmossen, Tjällmo (typ)

Lånar lite text från Naturkartan:

Vandringsled genom naturreservaten vid Fågelmossen
Mitt mellan Motala, Tjällmo, Borensberg och Godegård ligger ett komplex av myrmarker som skyddas som naturreservat. En vandringsled binder ihop naturreservaten. Vandringsleden är tydligt uppmärkt med orange färg, och det finns vägvisningspilar ledkartor längsmed vägen som hjälp.
Stockholm fotomaraton

Då har man testat på något nytt; Stockholm fotomaraton, fototävling som arrangeras en gång per år i Stockholm. 

Rolig tävling där man träffar många roliga och trevliga fotografer.
Starten gick 12.00 på lördag och fortsatte i 24 timmar, med sex olika stationer som var öppna vid olika kockslag och där man fick nya teman som man ska fotografera.

Jag är ingen van stadsfotograf och är inte direkt nöjd med bilderna, men vad gör det när det var så kul att umgås med vänner.

Alla bilder är tagna med Olympus OM-D E-M10 med objektiv Olympus 14-42mm 3.5-5.6 Fotade i .jpg och ingen redigering.

Tack Anders, Jocke och Micke för ett mycket trevlig dygn :)

Landskapsbilder & nattbilder från Sälen

En tripp upp till Sälen på torsdag förmiddag för lite fiske och fotograferande några dagar med trevligt sällskap och bra väder förutom på lördag så klart, varför ska det vara bra väder jämt?

Vandring vid Grövelsjön

Packade bilen och åkte iväg tidigt på onsdagsmorgonen för en resa på 57 mil upp till Grövelsjön och en planerad vandring på fyra dagar. Resan upp gick utan några problem, ett stop på MAX i Borlänge för middag och kaffe och sedan ett stopp i Idre för att handla mat och godis till vandringen, sedan var vi framme vid Grövelsjö Fjällstation. Vi anlände vid 19:00 och gick endast en kort bit och satte upp tältet för första natten, efter vi satt upp tältet och gjort mat på Triangiaköket tog vi en liten promenad och njöt av dom vackra vyerna, vi gick och lade oss och ingen av oss hade tänkt på att solen aldrig riktigt går ner så här långt norrut och ficklamporna fick vi aldrig användning av.

Vaknade tidigt på torsdagsmorgon av att regnet smattrade på tältet, vi låg kvar och väntade på att regnet skulle sluta och sedan packade vi ihop och gav oss av till nästa destination; Fosksjöarna.

Fosksjörna ligger endast 6 km från första tältplatsen och knappt 2 timmar senare var vi framme, p.g.a blåsigt och mulet väder fick vi leta tältplats som låg skapligt i lä vilket inte är det lättaste att göra på fjället.

Efter att vi rest tältet och tagit lite mat gick jag och Simon på en liten tur uppför Storvätteshågna men det var så pass mulet och blåsigt så man såg inte mycket alls tyvärr.

Det var en mycket blåsig och mulen torsdag så det blev inte mycket fiske och man var tvungen att röra på sig nästan hela tiden för att inte börja frysa.

Vi gick och la oss tidigt den kvällen och klockan 04:00 blev jag väckt av Simon som inte mådde bra, han frös och mådde illa, reste av den natten och dagen efter blev det mycket uppkastningar och "toa"besök för stackars Simon. Vilket var väldigt tråkigt eftersom fredagen var den enda dagen med bra väder.

Fredagen tillbringades med mycket fotograferande och fiskande, jag och Tommy tog en tripp upp till sjön på Strovätteshågna och provade fisket där uppe, utsikten från toppen var storslagen där man såg oändligt åt alla vädersträck.

Vi gick och la oss på fredagen till en fin solnedgång och såg fram emot en ny dag med solsken och en frisk och pigg Simon. När vi vaknade på lördagen så öste regnet ner och det blåste kalla vindar. Då bestämde vi oss för att det fick vara nog, vi packade ihop allting och tog en rask vandring tillbaka till bilen, När vi kom tillbaka till fjällstation var vi blöta och kalla och passade på att byta om till dom torra och rena kläderna vi hade lämnat i bilen.

Vi började resan hemåt och stannade i Idre för frukost/lunch, Simon som inte hade ätit på drygt ett dygn har nog aldrig ätit en kebabtallrik så fort innan... (kanske inte så smart)

Vi åkte inlandsvägen hem och gjorde några stopp längs med vägen hem, inlandsvägen är en vacker sträckning med många fina rastplatser.

Hoppas på bättre väder till nästa resa.

Ha det gott /  Mathias

Bland rötter & sten i Tiveden

Packade ryggsäcken på fredagen med planer på att vara borta två nätter, med mycket fotande i Tivedens nationalpark. Anlände på fredagkväll och hängde på mig ryggsäcken och började vandringen bort till Käringudden som ligger knappt 4km nordväst om ingång till nationalparken. Hittade en fin tältplats med eldstad och utsikt över sjön Stora Trehörningen, satte upp tältet och tog sedan ett svalkande bad innan det blev middag och jag passade senare på att foto en vacker solnedgång.

Natten blev lång för det kändes som jag blev biten av osynliga mygg hela tiden, det ända jag såg var tre flugor i tältet som inte störde mig. Tror jag lyckades få max 3 timmar sömn och klockan 04:00 hade jag packat ihop igen och så gott som bestämt mig för att åka hem.

Jag planerade ut rutten för dagen och bestämde mig för att gå in i nationalparken och ta den långa vägen runt tillbaka till ingången för att sedan bestämma om jag ska åka hem eller ta en natt till, efter att ha gått ca. 1 timme började jag bli riktigt trött på alla stenar, rötter och små berg som hela tiden ska bestigas och sedan nästan kanas nerför, det tog lång tid att ta sig framåt med full packning och humöret var inte på topp.

Jag kom tillbaka till parkeringen och ingången vid 11:00 och då var jag så pass trött så jag funderande inte på att stanna kvar, även om jag var lite nyfiken på vad som fanns på andra sidan Stora Trehörningen.

Vandringsleden tror jag passar bra för endags vandringar med lätt packning, leden är ganska tuff och går inne i skog på hård mark med mycket stenar och rötter som är lätta att snubbla över, fast det är en vacker led förbi många små sjöar och bad vid Vitsand är att rekommendera. (går bra att åka bil dit).

DAG 1

tiveden-dag1
tiveden-dag1

DAG 2

tiveden-dag-2
tiveden-dag-2

HÖJDSKILLNADER DAG 2

tiveden-dag-2-höjd
tiveden-dag-2-höjd
Midsommar runt Skönnarboleden

En midsommar som alla andra med regn och 13 grader (varmt) vad gör man? Varför inte packa köket och ta en liten vandring på en plats man inte har varit förut. Det blev med en chansning vi gav oss iväg Simon och jag mot skogarna och sjöarna norr om Tjällmo till Skönnarboleden, skulle vi klara oss undan regnet eller skulle det kanske bli åska också? Det regnade hela vägen tills det var 2 km kvar och då kom till och med solen fram bitvis.

Vi startade vid Christinefors och hoppades att regnet inte skulle komma tillbaka innan vi han och gå rundan, det blev en fin vandring genom varierande skog, berg, bäckar och högt blött gräs, det kom lite regn i slutet av dagen med då var vi nästan framme så det gjorde inget.

Detta var en lagom lång led med härlig natur som jag gärna går en gång till.

Mer info om leden finns efter bilderna.

Cirka sju kilometer norr om Tjällmo börjar Skönnarboleden. Den är sammanlagt tio kilometer lång, men möjligheter finns att bryta av promenaden på flera ställen utan att behöva gå samma väg tillbaka. Under den första sträckan från starten vid Christinefors passeras fall och hålldammar som är minnesmärken från järnhanteringen och den efterföljande sågverksindustrin.

Områdets historia går ända tillbaka till 1382 och uppe vid kvarnruinen kan du beundra det stora vattenhjulet som invigdes 2002. Leden går sedan vidare på vägar och stigar genom skog av varierande ålder. På norra slingan finns bland annat en torpruin och en kolarplats att beskåda. Vid Skönnarbosjön finns goda chanser till vackra vyer. Här ligger också en av tre grillplatser vid ett vindskydd intill strandkanten. Vacker utsikt finns även i slutet av leden, vid Tyleklint där man ser ut över hela området.

http://start.motala.se/aktiviteter/skonnarboleden/

Vandring längs med Ombergsleden
Stocklycke Hamn

Stocklycke Hamn

Vi parkerade bilen i Stocklycke och fyllde på vattenflaskorna på vandrarhemmet,  sedan tog vi stigen stigen till Stocklycke hamn och sedan genom bokskogen och vidare mot Ellen Keys där vi blev omkörda av cyklister som cyklade tjejvättern.

Stocklycke hamn hade stor betydelse för skogsbruket på Omberg fram till 1950 talet. Här skeppades virke från avverkningar­na på berget ut för vidare transport till industrier kring Vättern. Strax söder om hamnen finns en besöksvänlig grotta i vattenbrynet.

Omberg Bokskogen

Omberg Bokskogen

Bokskogens naturreservat är en vacker bok och ädellöv­ naturskog i sluttningen ner mot Vättern
omberg kossor

omberg kossor

Efter det gick vi vidare förbi Ombergs hotell och Alvastra kloster, på vägen upp mot Höje Lilläng träffade vi på en flock med kossor som var lite nyfikna med samtidigt väldigt skygga.

Omberg - Alvastra

Omberg - Alvastra

"Alvastra kloster grundades av franska cisterciensermunkar 1143. Den heliga Birgitta fick här några av sina viktigaste uppenbarelser. I och med reformationen (1500 talet) blev klostret en ruin."

Omberg Höje

Omberg Höje

Paus vid Höje Lilläng.

"Höje Lilläng hyser Ombergs finaste ängsflora. Här återskapas de forna ängs­markerna genom traditionell slåtter och bete."

Omberg hästar

Omberg hästar

Vid Ombergslidens naturreservat träffade vi två hästar som stod och betade. Efter naturreservatet var det en lång sträcka på grusväg som inte våra trötta fötter tyckte om.

"Ombergslidens naturreservat hyser några av Östergötlands främsta orkidékärr."

Omberg vandring

Omberg vandring

En sista lååång uppförsbacke innan vi tar stopp för dagen strax efter Drottning Ommas borg.

"Drottning Ommas fornborg uppfördes under folkvandrings­ tiden på 400 och 500 talen."
Omberg tälta

Omberg tälta

Efter några försök fick vi till slut upp tältet, även om det ville blåsa bort innan vi hann sätta fast det i marken och lägga in lite packning. Efter tältet smakade den grillade korven med en öl riktigt gott.

Omberg stig

Omberg stig

Dagen efter bar det iväg igen men nu på den västra delen av Omberg, mycket av vandringsleden går genom skog och man ser inte så mycket av Vättern eller andra intressanta saker som man hade önskat.

Omberg Västra väggar

Omberg Västra väggar

Omberg Västra väggar

Omberg Västra väggar

Ett stop blev det så klart vid västra väggar, även om det blåsta kalla vindar.

"Västra väggar erbjuder en fantastisk utsikt över Vättern – se framsidan!"
Omberg Älvarums udde

Omberg Älvarums udde

Omberg Älvarums udde

Omberg Älvarums udde

Lunch blev vid Älvarums udde.

"Älvarums udde är en vacker plats intill Vättern med grillplats, vindskydd och möjligheter till bad och fiske."
Omberg

Omberg

Efter lunch blev det en brant bestigning på vägen tillbaka till Stocklycke

Omberg Vätternrundan

Omberg Vätternrundan

Omberg Vätternrundan

Omberg Vätternrundan

Ett sista stopp för dagen blev det och vi passade på att titta på alla cyklister som var ute på "Halv Vättern"