Midsommar runt Skönnarboleden

En midsommar som alla andra med regn och 13 grader (varmt) vad gör man? Varför inte packa köket och ta en liten vandring på en plats man inte har varit förut. Det blev med en chansning vi gav oss iväg Simon och jag mot skogarna och sjöarna norr om Tjällmo till Skönnarboleden, skulle vi klara oss undan regnet eller skulle det kanske bli åska också? Det regnade hela vägen tills det var 2 km kvar och då kom till och med solen fram bitvis.

Vi startade vid Christinefors och hoppades att regnet inte skulle komma tillbaka innan vi han och gå rundan, det blev en fin vandring genom varierande skog, berg, bäckar och högt blött gräs, det kom lite regn i slutet av dagen med då var vi nästan framme så det gjorde inget.

Detta var en lagom lång led med härlig natur som jag gärna går en gång till.

Mer info om leden finns efter bilderna.

Cirka sju kilometer norr om Tjällmo börjar Skönnarboleden. Den är sammanlagt tio kilometer lång, men möjligheter finns att bryta av promenaden på flera ställen utan att behöva gå samma väg tillbaka. Under den första sträckan från starten vid Christinefors passeras fall och hålldammar som är minnesmärken från järnhanteringen och den efterföljande sågverksindustrin.

Områdets historia går ända tillbaka till 1382 och uppe vid kvarnruinen kan du beundra det stora vattenhjulet som invigdes 2002. Leden går sedan vidare på vägar och stigar genom skog av varierande ålder. På norra slingan finns bland annat en torpruin och en kolarplats att beskåda. Vid Skönnarbosjön finns goda chanser till vackra vyer. Här ligger också en av tre grillplatser vid ett vindskydd intill strandkanten. Vacker utsikt finns även i slutet av leden, vid Tyleklint där man ser ut över hela området.

http://start.motala.se/aktiviteter/skonnarboleden/